خیلی از معارف است که برای کفار روشن میشود و میگویند «رَبَّنا أَبْصَرْنا وَ سَمِعْنا»، اما «فَارْجِعْنا نَعْمَلْ صالِحاً»؛ تمام درد این است که حقیقت برایشان روشن میشود، اما نمیتوانند بگویند «آمنّا»، اگر بتوانند بگویند «آمنّا» همانجا ایمان میآورند و راحت میشوند.
این بخش «آمنّا» که به عقل عملی برمیگردد و اراده و عزم و نیّت و تصمیم و ایمان به او بسته است، این قفل میشود؛ «الْیَوْمَ عَمَلٌ وَ لاَ حِسَابَ وَ غَداً حِسَابٌ وَ لاَ عَمَلَ»(1) این قفل میشود، وقتی قفل شد آن بخش علمی هر چه بالاتر برود درد انسان بیشتر است، برای اینکه انسان خیلی از حقایق برایش روشن میشود و میخواهد بگوید قبول دارم نمیتواند بگوید، برای اینکه این قفل شده است ...
قیامت، ظرف ایمان نیست، ظرف اقرار نیست، ظرف اسلام آوردن نیست؛ این قفل شده است، حالا ظرف علم است، هر اندازه عالمتر شود سوز و گدازش بیشتر میشود، میگوید این همه معارف را انبیاء آوردند من بیاعتنا بودم؟! ...
پرسش: عملی که برای میّت انجام میدهند و او به بهشت می رود تکامل عملی محسوب نمیشود؟
پاسخ: تکامل عملی خودش است، چون او مؤمن بود؛ اگر کافر رخت بربسته باشد ولو انبیاء، وجود مبارک پیغمبر(صلّی الله علیه و آله و سلّم) هفتاد بار هم برای او استغفار کند بیاثر است (سَواءٌ عَلَیْهِمْ أَسْتَغْفَرْتَ لَهُمْ أَمْ لَمْ تَسْتَغْفِرْ لَهُمْ) ... اگر هفتاد بار تویِ پیغمبر هم برای این منافق استغفار بکنی ذرّهای اثر ندارد.
بنابراین اگر کسی مسلمان بود، جزء امّت اسلامی بود و خودش هم تا زنده بود برای مؤمنین طلب مغفرت میکرد، الآن هم که مؤمناً رحلت کرده است هر دعای خیری که کنند از طرف فیض الهی به او میرسد، اما نتیجه عمل خود اوست؛ نظیر «مَنْ سَنَّ سُنَّةً حَسَنَةً»(2).
اول سوره مبارکه «یس» خواندیم که «نَکْتُبُ ما قَدَّمُوا وَ آثارَهُمْ»(3)؛ اگر کسی مسجدی ساخت، حسینیهای ساخت یا یک سنّت خوبی گذاشت، گفت پانزده اسفند روز درختکاری است، امام را خدا با انبیاء محشور کند! فرمود آخرین جمعه ماه مبارک رمضان راهپیمایی روز قدس است، این سنّت تا عمل میشود روح مطهّر امام روح و ریحان دارد، چون کارِ اوست؛ آن درختکاری هم همچنین.
اما آنکه چهارشنبه سوری آورده تا این عمل هست، آن آورنده در عذاب است، این آثارش فرق میکند.
غرض این است که تا سنّت حسنه باشد کارِ آدم است، چه اینکه سنّت اگر سیّئه باشد کار آدم است.
«أعاذنا الله من شرور أنفسنا و سیّئات أعمالنا».
«و الحمد لله ربّ العالمین»
پی نوشت ها:
1-نهج البلاغه، خطبه42
2- الکافی(ط ـ اسلامی)، ج5 ، ص9
3-سوره یس، آیه12
درس تفسیر قرآن آیت الله جوادی آملی/سوره صافات، آیات 1 الی 8
مطالب مرتبط:
تکامل علمی و عملی در عالم برزخ
سنّت حسنه به چه معناست؟
کلمات کلیدی: